A+
Člani

Občni zbor Društva logopedov Slovenije s strokovnimi predavanji

04 Mar 2022 - 04 Mar 2022
9.00 - 13.00
Zoom

Občni zbor društva in strokovna predavanja ob praznovanju evropskega dneva logopedije bodo potekala v petek, 4. marca 2022. preko spletne aplikacije Zoom.

ČASOVNICA

9.00 – 10.30  Občni zbor Društva logopedov Slovenije

11.00 – 12.00 Predavanje ABC o razvojni jezikovni motnji

12.00 – 13.00 Predavanje Pogovori z demenco

 

Prijave na dogodek oddate preko spletnega obrazca, najkasneje do 28. februarja 2022.

PRIJAVA za člane DLOGS

PRIJAVA za NEčlane DLOGS

Za potrditev prijave na dogodek je potrebno poravnati članarino Društva logopedov Slovenije za leto 2022. To lahko storite z nakazilom na transakcijski račun društva. Pri tem uporabite naslednje podatke:

Društvo logopedov Slovenije, Vinarska ulica 6, 2000 Maribor
IBAN: SI56045150001089624
BIC banke prejemnika: KBMASI2X
Referenca: SI00 01-2022 (za članarino za leto 2022)
Koda namena: OTHR
Namen: Članarina za “Ime in priimek člana”

Znesek: 40,00 EUR (zaposleni)
Znesek: 20,00 EUR (študenti ali upokojenci – za status članstva se predloži potrdilo o šolanju ali upokojitvi)

 

 

Strokovno predavanje: ABC O RAZVOJNI JEZIKOVNI MOTNJI

Ali ste že slišali za izraz razvojna jezikovna motnja (RJM)? Ste zanj že slišali, vendar ne veste, kaj točno ta pojem zajema? Brez skrbi! Gre za relativno nov izraz, ki se v slovenskem prostoru počasi uvaja. V svojem predavanju bosta avtorici predstavili samo terminologijo in diagnostične kriterije RJM. Podrobno bosta predstavili etiologijo in jezikovne karakteristike razvojne jezikovne motnje in postopek ocenjevanja RJM. Spregovorili bosta o prepoznavanju motnje pri otrocih ter različne z dokazi podprte pristope k terapiji, ki se jih uporablja tako v Sloveniji kot v svetu.

Sara Trošt je zaposlena v Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava. Raziskovanje razvojne jezikovne motnje jo je pritegnilo že pri pripravi magistrskega dela z naslovom Prepoznavanje in ocenjevanje razvojne jezikovne motnje pri dvojezičnih otrocih: primerjava logopedskih praks s teoretičnimi priporočili, ki je bilo v letu 2020 odlikovano s Prešernovo nagrado Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani.

Larisa Zupanič je zaposlena v Zdravstvenem domu Ljubljana v Centru za duševno zdravje otrok in mladostnikov. Pri svojem delu se srečuje pretežno s predšolsko populacijo z različno patologijo. Velik delež obravnavanih otrok ima težave na področju jezika, mnogi izmed njih dobijo diagnozo razvojna jezikovna motnja.

Obe predavateljici sta v preteklem letu aktivno soustvarjali dogodke ob obeležitvi mednarodnega dne ozaveščanja o razvojni jezikovni motnji 2021.

 

Strokovno predavanje: POGOVORI Z DEMENCO

Čeprav še vedno prevladuje mnenje, da je demenca “bolezen starejših”,  v resnici ni vedno tako. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da na svetu živi 55 milijonov ljudi z demenco. V Sloveniji naj bi se število gibalo okoli 32.000, znanstveniki pa napovedujejo, da se bo pojavnost demence do leta 2050 podvojila. Kljub dejstvu, da demenca močno zareže v človekovo zmožnost komuniciranja, je v obravnavo oseb z demenco pri nas še vedno vključenih premalo kliničnih logopedov.  V predavanju POGOVORI Z DEMENCO bo avtorica predstavila kdaj in zakaj je klinični logoped pomemben v obravnavi oseb z demenco ter na kakšen način lahko pomaga osebam z demenco in njihovim najbližjim pri obvladovanju komunikacijskih ovir.

Tamara Vidakovič je specialistka klinične logopedije, zaposlena na Centru za sluh in govor Maribor. Pri svojem delu se srečuje z nevrološkimi bolniki, ki logopedsko pomoč iščejo zaradi težav v komunikaciji. Osebe z demenco se v specialističnih logopedskih ambulantah znajdejo redkeje, večina nikoli. Z nami bo delila dragocene izkušnje in vidike specialistične obravnave komunikacijskih ovir pri osebah z demenco.

.

Prijava na e-novice