A+
Člani

29.10. – Svetovni dan možganske kapi

29 Okt 2020

Možganska kap se v svetu in tudi pri nas uvršča v sam vrh povzročiteljev smrti. V svetovnem merilu vsak 4 Zemljan doživi možgansko kap, v Sloveniji je zabeleženih okrog 4000 primerov letno. Kar 30% ljudi, ki doživi možgansko kap, so delovno aktivni prebivalci, v zadnjih letih pa ta odstotek počasi a vztrajno narašča. Pri okrevanju po kapi sodelujejo tudi logopedi in logopedinje v bolnišnicah in rehabilitacijskih centrih.

Znaki možganske kapi: Pomembno je, da znake prepoznamo čim prej, saj ima oseba na ta način več možnosti za preživetje in uspešnejše okrevanje.

ALI LAHKO MOŽGANSKO KAP PREPREČIMO?

Preventiva je najpomembnejši dejavnik, ki nam pomaga preprečiti možgansko žilne bolezni. Zdrava prehrana ter zdrav življenjski slog sta bistvena za ohranjanje zdravja. Visok pritisk, holesterol, sladkorna bolezen in kajenje so znani kot glavni povzročitelji kapi. V kolikor ne zmoremo več uravnavati stanja z zdravim življenjskim slogom, se moramo držati navodil, ki nam jih dajo zdravniki. Le spremljanje ter uravnavanje pritiska, sladkorja in holesterola zmanjša možnost nadaljnjih zapletov. Kar pa se tiče kajenja, je najbolje, da ga opustimo.

ZANIMIVOST: S pomočjo aplikacije si lahko izračunamo lastno tveganje za kap. Aplikacija je dostopna v trgovini Play za androide in v App store za IOs uporabnike.

Prijava na e-novice