A+
Člani

11.4 - Svetovni dan Parkinsonove bolezni

09 Apr 2021

Vsako leto 11. aprila obeležujemo svetovni dan Parkinsonove bolezni. Bolezen prizadene enega od 250 ljudi po 40. letu in skoraj vsakega stotega človeka po 65. letu. Starost je torej eden od glavnih dejavnikov tveganja za Parkinsonovo bolezen.

Parkinsonova bolezen je progresivna motnja osrednjega živčevja, ki prizadene bolnikov um in osebnost. Povzroči jo pomanjkanje dopamina, zelo pomembnega živčnega prenašalca. V kliničnem smislu so za bolezen značilni štirje glavni simptomi: tresavica (tremor), togost (rigidnost), upad števila spontanih gibov (bradikinezija) in prizadeto ravnotežje (posturalna nestabilnost). Ostali znaki in simptomi so kronično zaprtje, mikrografija, anksioznost, depresija, demenca, paranoja, motnje spanja, težave pri uriniranju, inkontinenca …

V Sloveniji živi 5000 bolnikov s to boleznijo. Pomemben član tima pri obravnavi oseb  s Parkinsonovo boleznijo smo tudi logopedi. 

V ponedeljek, 12.4 se lahko pridružite spletnim predavanjem vodilnih svetovnih strokovnjakov s področja Parkinsonove bolezni. Program in link do predavanj najdete tu.

In še nekaj zanimivosti:

  • 11. april ima še dodatno simboliko, saj je tudi rojstni dan angleškega zdravnika dr. Jamesa Parkinsona, ki je leta 1817 napisal kratek esej, v katerem je prvi popisal simptome Parkinsonove bolezni.
  • Tulipan za Parkinsonovo bolezen: Zgodba o tulipanu kot simbolu Parkinsonove bolezni sega v leto 1980, ko je nizozemski vrtnar J. W. S. Van der Wereld, ki je prav tako zbolel za Parkinsonovo boleznijo, vzgojil rdeče-bel tulipan, ki je na vrtnarskih razstavah dobil številne nagrade. Na svetovnem kongresu Parkinsonove bolezni v Luksemburgu 11. aprila 2005 pa je bil tulipan izbran za simbol te bolezni.
  • Zmerno pitje kave lahko zmanjša tveganje za Parkinsonovo bolezen celo za 50 do 80 %.

 

Društvo logopedov Slovenije se ne izreka o strokovni zanesljivosti vsebine.

Prijava na e-novice